Skip to content Skip to footer

Metabolik Sendromun Tahmini

  • Priya Reddy ve diğerleri. Yeni doğan metabolik sendromdaki amino asit düzeyleri: Proinflamatuar yüke katkıda bulunan bir faktör. J Diabetes Complications. 2018 Mayıs;32(5):465-469.

Yeni bulgularımız, MetS’nin kardiyo-metabolik risk faktörleri ve pro-inflamatuar özellikleri açısından izolösinin (BCAA) pozitif bir korelasyon gösterirken lizinin negatif bir korelasyon gösterdiğini ileri sürmektedir. Bu nedenle, izolösinin artan seviyeleri ve lizinin azalan seviyeleri, MetS’nin potansiyel erken biyobelirteçleri olabilir.

  • A Ntzouvani ve ark. Akdenizli erkek popülasyonunda amino asit profili ve metabolik sendrom: Kesitsel bir çalışma. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Kasım;27(11):1021-1030.

BCAA/AAA örüntüsü pozitif ilişkiliyken, Gln/Gly/Ser/Asn örüntüsü yerleşik kardiyometabolik risk faktörleri ve MetS ile ters ilişkiliydi.

  • Jackson A. Roberts ve diğerleri. Metabolik Sendromun Kan Metabolik İmzası Amino Asit Metabolizmasındaki Değişiklikleri Gösteriyor: Baltimore Yaşlanma Uzunlamasına Çalışması (BLSA) ve Tsuruoka Metabolomik Kohort Çalışmasından (TMCS) Bulgular. Int J Mol Sci. 2020 Şubat 13;21(4):1249

Bulgularımız, aminoasit metabolizmasındaki temel değişikliklerin MetS’nin temel özellikleri olabileceğini düşündürmektedir.

  • Natsu Yamaguchi ve diğerleri. Plazma serbest amino asit profilleri, büyük bir Asya popülasyonunda metabolik sendrom, diyabet, dislipidemi ve hipertansiyon riskini değerlendirir. Environ Health Prev Med. 2017 Nisan 7;22(1):35.

Büyük bir Asya popülasyonunda diyabet, metabolik sendrom, dislipidemi ve hipertansiyon gibi yaşam tarzıyla ilişkili hastalıkların risklerini değerlendirmede belirteç olarak PFAA profillerinin ve endekslerinin yararlılığını doğruladık.

  • Marta Siomkajło ve diğerleri. Metabolik sendromla ilişkili spesifik plazma amino asit bozuklukları. Endokrin. 2017 Aralık;58(3):553-562

MS, kardiyometabolik hastalık patogenezinin bir parçası olabilecek ve doğrudan insülin duyarlılığındaki bozulmadan, obeziteden veya kas kütlesinden kaynaklanmayan seçici BCAA ve AAA profil bozukluklarıyla ilişkilidir.

  • Jiyoung Moon ve diğerleri. Arginaz Aktivitesi ile İlişkili Dolaşımdaki Amino Asit Metabolit Oranındaki Değişiklikler Metabolik Sendromun Potansiyel Göstergeleridir: Kore Genom ve Epidemiyoloji Çalışması. Besinler. 2017 Temmuz 12;9(7):740.

Bu çalışma, dolaşımdaki aminoasit metabolitlerinin değişen oranlarının, arginaz aktivitesinde artışa ve arginin biyoyararlanımında azalmaya işaret ettiğini ve her ikisinin de MetS riski için potansiyel belirteçler olabileceğini göstermiştir.

  • Miho Iida ve diğerleri. Metabolik sendromlu postmenopozal kadınlarda plazma metabolitlerinin profillenmesi. Menopoz. 2016 Temmuz;23(7):749-58.

On üç metabolitin MetS ile anlamlı bir ilişkisi vardı: MetS’li kadınlarda dallı zincirli amino asitler, alanin, glutamat ve prolin dahil olmak üzere birden fazla plazma amino asidi yükselmişti; ayrıca lizin bozunmasıyla oluşan alfa-aminoadipat da anlamlı bir şekilde artmıştı.

  • Fanyi Zhong ve diğerleri. Hedefli Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Tandem Kütle Spektrometrisi tabanlı Metabolomik, metabolik sendromu obeziteden ayırır. Exp Biol Med (Maywood). 2017 Nisan;242(7):773-780.

Birlikte ele alındığında, bu metabolik profilleme yaklaşımı potansiyel olarak MetS tespiti ve izlenmesi için yeni bir araç görevi görebilir ve obezite ve MetS’yi hedef alan gelecekteki müdahaleler için yararlı metabolik bilgiler sağlayabilir .

  • Nina Mohorko ve diğerleri. Yükselmiş Serum Sistein ve Tirozin Düzeyleri: Metabolik Sendrom Geliştirme Riski Artmış Asemptomatik Yetişkinlerde Erken Biyobelirteçler. Biomed Res Int. 2015; 2015:418681.
  • Minoru Yamakado ve diğerleri. Plazma Serbest Amino Asit Profilleri Japon Popülasyonunda Dört Yıllık Diyabet, Metabolik Sendrom, Dislipidemi ve Hipertansiyon Geliştirme Riskini Tahmin Ediyor. Sci Rep. 2015; 5: 11918.