Skip to content Skip to footer

Tip 2 Diyabet Tedavisi

  • Solerte SB . Zayıf kontrol edilen tip 2 diyabetli yaşlı bireylerde oral yoldan verilen amino asit karışımının metabolik etkileri. Am J Cardiol.  2004 Nisan 22;93(8A):23A-29A.
  • Solerte SB . Tip 2 diyabetli yaşlı bireylerde amino asit diyet takviyeleri ile uzun süreli (60 hafta) randomize bir çalışmada kan şekeri kontrolünün ve insülin duyarlılığının iyileştirilmesi.  Am J Cardiol.  2008 Haziran 2;101(11A):82E-88E.

Açlık ve tokluk (1 saat ve 2 saat) kan şekeri, serum insülin ve insülin direncinin homeostatik model değerlendirmesi (insülin direncinin bir indeksi) AA tedavisi sırasında önemli ölçüde azaldı. Dahası, çalışma boyunca HbA(1c) seviyelerinde önemli bir azalma bulundu. Aktif tedavi sırasında önemli bir yan etki gözlenmedi.

 Oral AA’ların özel bir karışımıyla besin takviyesinin güvenli olduğunu ve tip 2 diyabetli, zayıf kontrol edilen yaşlı deneklerde metabolik kontrolü ve insülin duyarlılığını önemli ölçüde iyileştirdiğini ileri sürüyoruz. Bu etki, 60 haftalık uzun vadeli gözlem süresi boyunca tutarlıydı ve AA’lardan plaseboya geçişten sonra da mevcuttu.

Tip 2 DM’li hastalarda oral aminoasit desteğinin, plazma insülin seviyelerinde herhangi bir değişikliğe neden olmadan PP plazma glikozunu azalttığı, bunun da muhtemelen insülin duyarlılığındaki iyileşmeden kaynaklandığı görülmektedir.

  • Sekhar RV . Glutatyon sentezi kontrolsüz diyabetli hastalarda azalır ve sistein ve glisin içeren diyet takviyesiyle geri yüklenir. Diyabet Bakımı.  2011 Ocak;34(1):162-7.

Kontrolsüz tip 2 diyabetli hastalarda, sınırlı öncül bulunabilirliğine atfedilen glutatyonun ciddi şekilde eksik sentezi vardır. GSH öncül amino asitleri ile diyet takviyesi, kalıcı hiperglisemi karşısında GSH sentezini geri kazandırabilir ve oksidatif stresi ve oksidan hasarı azaltabilir.

  • Anuradha CV . Diyabet ve diyabetik komplikasyonların önlenmesinde amino asit desteği. Curr Protein Pept Sci.  2009 Şubat;10(1):8-17.                                                                                                          

Diyabette bir veya daha fazla amino asit eksikliği gözlemlenmiştir ve bazı çalışmalarda amino asitlerin yararlı etkileri bu amino asitlerin plazma düzeylerindeki artışla pozitif olarak ilişkilidir. Tek tek amino asitlerin/karışımların, belki de geleneksel tedavi protokolleriyle kombinasyon tedavisi olarak dahil edilmesi terapötik ilgi çekici olabilir.